Grupa maluchów poznawała zasady zdrowego odżywiania. Dzieci dowiedziały się jakie znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu mają witaminy zawarte w owocach i warzywach. Zapoznały się z owocami z polskiego sadu oraz owocami egzotycznymi. Poznawały nazwy, kolory oraz charakterystyczne kształty dla określonych owoców. Przedszkolaki miały także możliwość rozwijania się w sztuce kulinarnej. Przyniosły do przedszkola swoje ulubione owoce. Z mandarynek, bananów, pomarańczy, jabłek, gruszek, śliwek, kiwi, melona, ananasa, granatu przygotowały sałatkę owocową. Dzieci samodzielnie kroiły i przyrządzały sałatkę, przestrzegając zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem. Przedszkolaki spisały się na medal, sałatka była bardzo smaczna. Zajęcia tego typu mały na celu zachęcić dzieci do próbowania nowych smaków oraz spożywania każdego dnia wiekszej ilości owoców, jak również wspólnego rodzinnego gotowania, przygotowywania sałatek. Dziękujemy rodzicom za przyniesienie owoców.